Munksjöstaden reser sig

Nya stadsdelen Munksjöstaden fortsätter att växa, kvarter för kvarter. Arkitekthuset har fått förtroende att vara med från början i detta sjönära projekt i centrala Jönköping. I kvarter 10 börjar vi närma oss hjärtat av pappersbrukets gamla verksamhet. De gamla röda industribyggnaderna i tegel finns nu alldeles intill.

Kund: Tosito / Lustgården AB
Kategori: Bostäder

Byggnadskropparna i kvarter 10 ligger i sluttningen upp från stranden, ett kvarter från strandpromenaden, vilket inte hindrar att många av de drygt hundra bostadsrätterna får utsikt över Munksjön och vidare upp över höjderna i syd-öst.

Höga valv i markplan öppnar för olika affärsverksamheter, attraktivt både för kunder och företagare. Tomten lutar relativt skarpt både mot söder och mot sjön i öster, vilket öppnar för fin dager och utsikt redan på de nedre planen. När huskroppen dessutom trappar upp på höjden, har takterrasser i olika storlekar och plan skapats. Fasaderna bryts sedan upp med olika balkongtyper vilket ger ett livligare och mer varierat uttryck än man först uppfattar. Indragna hörnbalkonger öppnar vyn i tre väderstreck. Sen finns det både in- och utdragna varianter dessutom.

Gestaltningen är i detta fall lite naknare och råare än i områdets tidigare kvarter. Tegel och betong kommer här i ett industriellt sammanhang som det gamla fabriksområdet ger. Tydligt, skarpa konturer som markerar hörn, volymer, fönster och balkonger. Strikt och stramt i ett modernt formspråk.

Kvarter 11 handlar om ca 110 lägenheter i hyresrättsform i två olika huskroppar, som kontrasterar varandra, framför allt i val av fasadmaterial. Men den större huskroppen har dock inslag av samma tegel som den mindre har i sin helhet. Balkonger och fönsterbågar i tre högblanka nyanser som snappat upp teglets skiftande kulör. Mellan de två huskropparna öppnar sig en innergård, även den planerad i tre nivåer precis som husen, och med gröna terrasser till lägenheterna i markplan. I gatuplan finns en lokal för affärsverksamhet i attraktivt läge vid torget.

Kvarteret ligger inte närmast vattenbrynet, utan där marken reser sig ganska brant upp mot den gamla bebyggelsen på området Torpa-Söder. Även husen i sig trappar upp i tre nivåer för att kunna lyfta blicken mot horisonten och mot vattnet. Balkongerna är snedställda för att öppna nedför gatan och mot vattnet där gatan når kajen. Tanken är att alla med balkong ska känna att de får en egen del av Munksjön. Platsen nedanför husen öppnar sig i en torgmiljö runt den gamla panncentralen som står som en solitär röd tegelpjäs mitt i. Framtidens naturliga nav för hela Munksjöstaden.

Dela »Munksjöstaden reser sig«