Sjön

Ett restaurangprojekt som i det närmste skräddarsyddes i samarbete med den mångfaldigt prisbelönte kocken Tommy Myllymäki. Läget precis intill Vättern och strandpromenaden har tagits tillvara med stora öppningsbara glaspartier mot vattnet, och en stor veranda

Kund: Tosito genom Gunnar Järvhammar och Tommy Fritz
Datum: 2013
Kategori: Restaurang

Fasaden mot söder är lång och smal och svängd, och skyddar som en ”palissad” i ljus sandsten mot den bullriga bussgatan. Mitt i väggen finns utgången, eller ingången om man så vill, till Vättern.

Sandstenen knyter an till många byggnader i staden från Hovrätten på 1600-talet till stadsbiblioteket från sent 60-tal. På taket ligger sedum, som kommer leva sitt eget liv. Ventilationen är väl dold under yttertaket och stör aldrig siluetten mot solnedgången.

Men detta är inte bara en sommarpaviljong, utan i allra högsta grad en mysig lokal även en kulen kväll i januari. När nordanvinden piskar på rutorna är eldstaden och den råsågade ekpaneln en välkommen värmekälla.

Inredning är gjord i samarbete med Jens Fager. Den avlånga matsalen gör att gästerna sprids ut och det känns aldrig trångt, men heller inte ödsligt. En godbit i dubbel bemärkelse.

Dela »Sjön«